Aflați de ce este esențial să vă asigurați pe dumneavoastră, pe angajații dumneavoastră și afacerea dumneavoastră și care este cel mai bun mod de a face acest lucru.
Am nevoie de asigurare în calitate de profesionist?
Gândiți-vă la asta în felul următor. Nimeni nu are "nevoie" de asigurare până atunci când are.
Încercați să vă puneți următoarele întrebări:
- Dacă ceva nu merge bine, voi avea acces imediat la cele mai bune îngrijiri medicale posibile?
- Am suficiente economii pentru a acoperi facturile în cazul în care sunt bolnav sau invalid?
- Pot copiii și partenerul meu să se întrețină singuri din punct de vedere financiar dacă eu voi deceda?
- Îmi pot permite să nu fiu protejat împotriva daunelor sau a vătămărilor pe care le-aș putea provoca în timpul activității mele?
- Dacă se întâmplă ceva cu proprietatea sau echipamentul meu de lucru, voi putea să le înlocuiesc?
Dacă răspunsul este "nu", atunci este timpul să vă gândiți să vă faceți o asigurare.
În acest articol, vom analiza de ce această acoperire este crucială pentru meseriași și diferitele tipuri de asigurări disponibile.
Există multe asigurări disponibile, dar iată trei de care dumneavoastră și afacerea dumneavoastră ați putea avea cea mai mare nevoie:
Asigurarea de accidente
Dacă lucrați într-o meserie, corpul dumneavoastră este cel mai important instrument al dumneavoastră. Există modalități de a avea grijă de el, desigur, dar nimeni nu este complet ferit de riscuri și accidente. Întotdeauna este o idee bună să aveți ceva care să vă protejeze în cazul în care se întâmplă ce este mai rău.
Asigurarea de accidente acoperă leziunile pe care le suferiți în timpul serviciului.
Obiectivul dumneavoastră ar trebui să fie acela de a vă menține în siguranță în orice moment.
Puteți preveni cele mai multe probleme pentru dumneavoastră și pentru angajații dumneavoastră cu ajutorul bunului simț; să fiți conștienți de potențialele pericole, să urmați procedurile de siguranță, să aveți grijă de echipamentul de lucru și să vă asigurați că știți cum să îl utilizați.
Cele mai frecvente leziuni și riscuri pentru sănătatea meseriașilor:
- Căderi de la înălțime, împiedicări și alunecări
- Leziuni de impact, tăieturi și arsuri
- Întinderi și entorse din cauza ridicării de obiecte grele și a mișcărilor repetate
- Leziuni oculare cauzate de scântei și resturi
- Pierderea auzului din cauza uneltelor și mediilor zgomotoase
- Inspirarea de solvenți, substanțe chimice și materiale care degajă praf
- Stresul provocat de prea multă sau prea puțină muncă,...
- Epuizare din cauza orelor de lucru lungi
Unele dintre acestea pot fi remediate: Folosiți echipament de protecție, cum ar fi cizme, mănuși, măști, echipament de protecție pentru ochi și urechi.
Același lucru este valabil și pentru a lua măsuri de siguranță, pentru a vă menține ritmul și pentru a vă acorda suficientă odihnă fizică și mentală. Asigurați-vă că aveți grijă și de bunăstarea celorlalți, a angajaților, a colegilor, a clienților și a tuturor celorlalți.
Nu este întotdeauna posibil să evitați surprizele pe care vi le oferă viața.
Să lucrezi pentru tine înseamnă să ai grijă de tine. Punerea deoparte a unor sume de bani pentru a vă acoperi în cazul în care nu puteți lucra este întotdeauna o idee bună, dar puteți încheia, de asemenea, diferite polițe de asigurare concepute pentru a vă proteja în cazul în care sunteți bolnav, rănit sau în imposibilitatea de a lucra.
Ce este asigurarea de accidente pentru lucrători?
Asigurarea de accidente pentru angajați este un tip de asigurare personală care face parte din sistemul de asigurare socială și este garantată de stat. Aceasta acoperă pierderea sau reducerea capacității de muncă a lucrătorilor și decesul acestora ca urmare a accidentelor de muncă și a bolilor profesionale.
- Reabilitare medicală - acces la servicii medicale gratuite până la restabilirea sănătății.
- Despăgubiri în urma unui accident de muncă - 80-100% din venitul mediu din ultimele șase luni. Responsabilitatea revine angajatorului.
- Indemnizații pentru atingerea integrității în cazul în care capacitatea dumneavoastră de muncă este redusă, aveți dreptul să solicitați indemnizații de la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), pe baza deciziei medicului; indemnizațiile se acordă integral, o singură dată, iar valoarea lor depinde de gravitatea situației, dar nu poate depăși 12 salarii brute.
- Reabilitare și reconversie profesională - salariatul are dreptul la o indemnizație lunară de 70% din valoarea venitului brut încasat, pe toată durata cursurilor de calificare și reconversie profesională. Nu veți putea beneficia de indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă.
- Rambursarea cheltuielilor - transport de urgență, dispozitive medicale implantate în urma unei intervenții chirurgicale, ochelari, aparate auditive.
- Pensie de invaliditate ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.
- Indemnizații în caz de deces - acestea pot avea o valoare maximă de patru salarii medii brute, iar plata se face în termen de 15 zile, după depunerea cererii aferente la CNPP
Merită să vă gândiți la o asigurare suplimentară pentru accidente?
În timp ce guvernul oferă anumite beneficii și ajutoare în aceste situații, ați putea lua în considerare și posibilitatea de a încheia o asigurare privată împotriva accidentelor pentru a completa aceste măsuri și pentru a vă ajuta să faceți față mai bine consecințelor acestor evenimente.
Acest lucru poate fi benefic mai ales dacă lucrați în meserii sau în alte ocupații solicitante din punct de vedere fizic, deoarece este posibil să prezentați un risc mai mare de accidente de muncă.
Asigurarea privată împotriva accidentelor, de obicei:
- Oferă opțiuni de acoperire mai personalizate și un proces de despăgubire mai rapid.
- Asigură acces mai rapid la tratamentele medicale în instituțiile medicale private.
- Oferă niveluri mai ridicate de despăgubire pentru o perioadă mai lungă de timp.
Plătiţi o sumă lunară pentru a avea acces la toate aceste beneficii, începând de la 10 lei pentru o persoană sănătoasă, în vârstă de 30-40 de ani.
Ce trebuie să faceți în cazul în care se produce un accident în timpul serviciului?
În funcție de tipul de incident care a avut loc, angajatorul trebuie să comunice imediat evenimentele către:
- Inspectoratele teritoriale de muncă
- Asigurătorul (CNPP și companii private)
- Organele de cercetare penală (dacă este necesar)
Care este diferența dintre asigurarea de accidente, de sănătate și de viață?
Asigurarea de sănătate acoperă, de obicei, cheltuielile medicale și pierderile de venit și în cazul accidentelor care nu au legătură cu munca și vă ajută dacă sunteți diagnosticat cu o boală gravă.
Asigurarea de viață vă acoperă în cazul în care se întâmplă ce e mai rău și decedați. Suma forfetară vă plătește ipoteca, acoperă cheltuielile de înmormântare sau înlocuiește venitul pentru familia dumneavoastră.
Puteți plăti doar 20 de lei pe lună pentru o asigurare de viață și de sănătate, dar depinde de factori precum starea de sănătate actuală, vârsta, locul de muncă pe care îl ocupați și gradul de acoperire pe care îl doriți.
Asigurarea de răspundere civilă pentru întreprinderi
V-ați protejat pe dumneavoastră și echipa dumneavoastră împotriva accidentelor, acum este timpul să vă protejați afacerea împotriva daunelor pe care le-ați putea provoca altora.
Asigurarea de răspundere civilă acoperă daunele pe care le provocați altora.
Asigurarea de răspundere civilă oferă protecție financiară în cazul în care dumneavoastră sau angajații dumneavoastră provocați daune sau vătămări unei alte părți. Se întâmplă chiar și celor mai pricepuți și precauți profesioniști.
Nu contează dacă sunteți antreprenor în construcții, contabil sau specialist în curățenie, greșelile vor apărea inevitabil pe parcurs.
- Ați deteriorat din greșeală casa unui client în timp ce efectuați o lucrare.
- Ați accidentat involuntar un alt subcontractant pe șantier.
- Un gard se rupe și rănește pe cineva din cauza unei lucrări defectuoase efectuate de unul dintre angajații dumneavoastră.
- Un client dorește să vă dea în judecată din cauza unor erori sau neglijențe profesionale.
- O conductă defectă pe care ați folosit-o în proiectul unei băi provoacă inundații în apartamentul unui vecin.
- Ați pierdut un obiect de valoare al unui client în timpul lucrului în biroul acestuia.
Este bine să fiți liniștit, știind că asigurarea se va ocupa de despăgubiri, de apărarea juridică și de orice despăgubiri în cazul unui proces împotriva companiei dvs.
Pentru întreprinderile mici, costul asigurării de răspundere civilă poate fi relativ scăzut, de obicei câteva sute de lei pe an pentru o acoperire de bază. Cu toate acestea, pentru întreprinderile mai mari sau pentru întreprinderile care activează în industrii cu risc ridicat, costul asigurării de răspundere civilă poate fi de câteva mii de lei pe an.
Asigurarea activelor pentru întreprinderi
Ultimul pas este de a vă proteja afacerea de daunele care i s-ar putea întâmpla din cauza altor părți sau a unor cazuri de forță majoră.
Asigurarea de proprietate acoperă daunele care vă sunt cauzate.
Asigurarea activelor protejează activele fizice ale afacerii dumneavoastră, cum ar fi clădirile, echipamentele și inventarul, împotriva daunelor sau pierderilor cauzate de evenimente precum incendii, furturi sau dezastre naturale.
Ar trebui să vă protejați investițiile și să vă mențineți afacerea în funcțiune în cazul în care apare un eveniment neașteptat.
Cele mai frecvente evenimente și riscuri care necesită asigurarea activelor:
- Pagube provocate de incendii la clădiri și echipamente
- Furtul sau vandalizarea echipamentelor
- Pagubele provocate de fenomene meteorologice severe și dezastre naturale, cum ar fi cutremure, inundații, fulgere, vânt etc.
- Avarierea vehiculelor și a echipamentelor de transport
- Pierderea sau deteriorarea uneltelor, echipamentelor sau mașinilor
Fără asigurare de active, va trebui să suportați toate costurile de reparare sau de înlocuire a activelor deteriorate sau pierdute.
Costul asigurării activelor variază foarte mult în funcție de activ.