3 factori-cheie pentru acoperișurile plate
Hidroizolația
Hidroizolarea corectă a unui acoperiș plat oferă o bună protecție împotriva precipitațiilor și a umezelii. La hidroizolarea acoperișurilor plate, alegerea materialului adecvat și montarea adecvată a acestuia au o importanță esențială. Materialul trebuie să fie rezistent la oscilațiile de temperatură, razele ultraviolete, deteriorările mecanice, învechire și să fie elastic. Astfel va putea face față la micro-dilatarea clădirii, care au drept cauză oscilațiile de temperatură. În caz contrar, apar deteriorări, care vor permeabiliza acoperișul.
Cele mai frecvent utilizate hidroizolații sunt benzile de bitum, care sunt de obicei montate după aplicarea primului strat bituminos pe placa din beton și a unei folii din plastic.
Termoizolația
Montarea unei izolații termice adecvate este crucială. Aceasta previne supraîncălzirea spațiilor interioare pe timp de vară și reduce pierderile de căldură iarna. Se recomandă împiedicarea pe cât posibil a dilatării termoizolației odată cu creșterea temperaturilor atmosferice, pentru a evita atât apariția de zone prin care se pierde căldura, cât și formarea mucegaiului. La ora actuală, materialul cel mai utilizat pentru protecția termică a acoperișurilor plate este polistirenul expandat (EPS). În cazul în care există cerința unei protecții mărite la incendii, în locul acestuia se recomandă a se folosi vata de piatră.
Drenajul
Sarcina principală a sistemului de drenare este aceea de a proteja bine clădirea de infiltrațiile de apă. Cunoaștem diferite moduri de execuție a sistemului de drenare. Dacă se execută un drenaj convențional sau gravitațional, apa este colectată în jgheaburi și apoi condusă prin burlane în canele de scurgere. Se poate utiliza și un sistem de drenare cu găuri instalate în acoperiș, prin care apa pluvială este evacuată într-o conductă colectoare.
De asemenea, putem opta pentru un acoperiș verde și planta pe el diferite plante. Plantele ne ajută să ne simțim mai bine, iar un acoperiș verde poate reține 50-90% din precipitații, în funcție de plantele, care trăiesc pe el.
Acoperiș verde
Un acoperiș plat poate deveni și o grădină de legume și plante medicinale sau un loc de relaxare. Pe lângă faptul că reținere apa pluvială, acoperișul verde oferă și protecție împotriva razelor UV, previne propria deteriorare mecanică în timpul fenomenelor meteorologice nefavorabile, oferă izolație fonică suplimentară și crește eficiența energetică a clădirii.
Poate acea casa noastră acoperiș plat?
Reglementările privind amenajarea teritoriului limitează adesea construirea de clădiri cu acoperișuri plate. De aceea, trebuie să cerem de la organele municipale competente informații despre reglementările locale în vigoare pentru locația, în care construim casa. De asemenea, trebuie să obținem o documentație de proiect și să obținem autorizația de construire.
Prețul unui acoperiș plat
Prețul unui acoperiș plat depinde de calitatea execuției și de materialele utilizate. Pentru 1 m2 veți plăti între 250 și 350 lei; iar pentru un acoperiș verde veți plăti de la 650 lei în sus.
Pentru o a vă asigura o execuție perfectă a acoperișului, este necesar să alegeți un executant profesionist și cu experiență. Acum vă aflați în locul potrivit pentru aceasta, pentru că pe necesit.ro vă putem oferi rapid oferte pentru un acoperiș plat.