Montarea unei pompe de căldură poate constitui o lucrare simplă sau un proiect amplu - totul depinde de tipul de pompă de căldură și de specificul casei dumneavoastră.
Montarea unei pompe de căldură de tip aer/apă
Cele mai multe pompe de căldură de tip aer/apă nu necesită lucrări de construcții majore, pentru a fi montate. În cazul înlocuirii sistemului de încălzire, mai întâi trebuie să fie îndepărtat sistemul vechi. Bineînțeles, că la casele nou-construite, acest lucru nu este necesar. Dacă pompa de căldură are o unitate exterioară, atunci mai întâi această unitate se amplasează pe o suprafață adecvată, care este de cele mai multe ori din beton. După aceea, se instalează unitatea interioară în locul corespunzător. Urmează execuția de găuri în zidurile exterioare, pentru a instala conducta agentului frigorific dintre unitatea interioară și cea exterioară. De asemenea, se mai instalează și cablurile electrice pentru alimentarea unității exterioare și pentru comunicarea dintre unitatea interioară și cea exterioară. Unitatea interioară este conectată la un sistem de încălzire. Conductele din cupru sunt izolate, pentru a reduce la maxim pierderile de căldură. Urmează alimentarea și testarea sistemului.
Dacă încălziți apa caldă menajeră cu o pompă de căldură, această instalare este relativ ușoară, întrucât o astfel de pompă nu diferă prea mult prin aspect, dimensiuni și funcționalitate de un boiler electric clasic.
Montarea unei pompe de căldură geotermale
Pentru a instala o pompă de căldură geotermală, care utilizează temperatura pământului sau a apei ca sursă de încălzire, este nevoie de un puț. Mai întâi se efectuează analiza geologică la locul forajului, folosind hărți și baze de date geologice.
Montarea unei pompe de căldură de tip apă/apă
În cazul montării unei pompe de căldură de tip apă/apă, se forează o fântână geotermală de tip deschis. Instalatorii realizează două puțuri, unul de pompare și altul de infiltrare. Aceste două gropi trebuie să se afle la cel puțin 15-20 de metri distanță una de alta. Geologul efectuează apoi un test de pompare pentru a verifica performanța puțului.
În puț sunt instalate țevile destinate transportării apei subterane către unitatea interioară. Acolo, apa care circulă prin sistem, degajă căldură pentru pompa de căldură și apoi, răcită cu aproximativ 3 grade Celsius, se întoarce la puțul de infiltrare. Deoarece apa subterană poate conține diverse particule și impurități, circuitul trebuie să fie dotat cu filtre.
Montarea unei pompe de căldură de tip sol/apă
În cazul montării unei pompe de căldură de tip sol/apă sistemul geotermic este închis. Acesta este compus din unul sau mai multe colectoare verticale de sol sau geo-sonde (schimbătoare de căldură) inserate în puț, care sunt conectate la clădire printr-un distribuitor. În conducte există un amestec de agent frigorific și apă, iar sistemul este închis, pentru a preveni scurgerile. Agentul termic din conducte degajă temperatura pământului către pompa de căldură.
De asemenea, este posibilă și instalarea unui colector orizontal de sol, dar pentru aceasta este nevoie de o suprafață de aproximativ 2,5 ori mai mare față de suprafața încălzită din clădire. Conductele de la colectorul orizontal de sol sunt instalate la o adâncime de 1 până la 1,5 metri și acoperite cu pământ.