Sfaturi
Pompe de căldură
9 aspecte importante referitoare la pompele de căldură

9 aspecte importante referitoare la pompele de căldură

Atunci când dorim să alegem unul dintre tipurile de pompe de căldură, întâlnim o serie de dileme. De aceea, pentru dumneavoastră am pregătit câteva răspunsuri la cele mai frecvente întrebări

Pompă de căldură aer-apă 1. Ce este o pompă de căldură și cum funcționează?

O pompă de căldură este un dispozitiv de încălzire, care captează cea mai mare parte a căldurii din mediul înconjurător (căldură, care s-a acumulat în aer, sol sau apă) și o transferă la instalație. Componentele esențiale ale unei pompe de căldură sunt: un compresor, un evaporator, un condensator, un amortizor și gaz frigorific, care servește la transferul căldurii.

2. Ce este coeficientul de performanță (COP)?

Coeficientul de performanță este raportul dintre căldura generată și energia electrică consumată. Dacă pompa de căldură are COP 4.0, aceasta înseamnă că, cu 1 kWh de energie electrică consumată, se obțin 4 kWh de energie pentru încălzire. De exemplu, pompele de căldură aer-apă de calitate au coeficientul de performanță mai mare de 3.

3. De ce să cumpăr o pompă de căldură?

Pompa de căldură facilitează funcționarea unui sistem eficient și economic de încălzire a spațiilor interioare, răcire și încălzire a apei calde menajere, costurile de funcționare fiind extrem de mici. În plus, aceasta mai poate fi utilizată și pentru filtrarea și dezumidificarea aerului.

De asemenea, pompa de căldură nu necesită combustibil și nici un spațiu de depozitare a acestuia sau un coș de fum etc. Cel mai important avantaj constă în reducerea costurilor, deoarece o pompă de căldură produce până la de patru ori mai multă căldură pentru același preț plătit când se folosesc alte metode de încălzire.

4. Ce tip de pompă de căldură să aleg?

Alegerea pompei de căldură depinde de sursa de căldură disponibilă, de necesitățile energetice ale clădirii și de decizia cu privire la procentul, care ar trebui să fie acoperit de aceasta din necesarul anual de energie al clădirii.

Cel mai bine este să consultați furnizorii de pompe de căldură cu privire la tipul, puterea și montarea pompei de căldură. Un ofertant bun va lua în considerare atât suprafața spațiului încălzit, pierderile de căldură ale casei, condițiile naturale ale parcelei, cât și posibilitățile financiare ale investitorului. .

Cereți oferte gratuite pentru pompă de căldură

5. Este pompa de căldură zgomotoasă?

Dezavantajul tuturor pompelor de căldură constă în zgomotul produs de compresor, deși pompele de căldură mai noi au compresoare mai silențioase, cu zgomot mai puțin deranjant. Pentru a reduce efectul zgomotului, sunt importante locația aleasă și instalarea corectă a dispozitivului. În carcasa dispozitivului trebuie să fie instalată o izolație fonică adecvată, care să amortizeze bine sunetele.

6. Cum se instalează o pompă de căldură?

Pentru a instala o pompă de căldură, nu este nevoie de o centrală electrică, o cameră specială a acesteia și nu există costuri cu achiziționarea unui rezervor, a conexiunilor sau cu construirea unui coș de fum. De asemenea, nu va fi nevoie să curățați soba sau să măsurați emisiile de gaze arse.
Instalatorul efectuează instalarea mecanică și electrică a pompei de căldură pe baza unei scheme. Apoi, este nevoie de o persoană autorizată, care să pornească sistemul. La pornirea sistemului, se verifică modul de executare a instalării și de funcționare a întregului sistem; în controler se setează parametrii, care permit pompei de căldură să funcționeze independent; se prezintă clientului funcțiile de bază ale unității de control.

7. Cât costă o pompă de căldură?

Prețul unei pompe de căldură depinde de tipul acesteia. O pompă de căldură aer-apă de calitate costă de la 15.000 lei în sus. Prețul unei pompe de căldură sol-apă este de la 20.000 de lei în sus. Aceeași sumă o vom plăti pentru o pompă de căldură apă-apă, care este de fapt cea mai eficientă, dar are nevoie de o sursă de apă suficient de mare.

8. Cât economisesc, dacă instalez o pompă de căldură de calitate?

Pompă de căldură aer-apă cu rezervor de apă încorporat

Pompele de căldură au o durată de viață foarte îndelungată – de cel puțin 25 de ani. De exemplu, dacă înlocuim o centrală termică pe gaze cu o pompă de căldură (aer-apă) putem reduce costurile cu încălzirea cu până la 70 la sută. Înainte de a cumpăra pompa, suntem, de obicei, interesați în special de durata de amortizare a investiției.

Calculele arată faptul că, în cazul unei case rezidențiale solid izolate, cu o suprafață utilă de 140 mp, dacă se investește într-o pompă de căldură (aer-apă) suma de aproximativ 15.000 de lei, această investiție se va amortiza în termen de 10-15 ani, aceasta dacă ați înlocuit sursa de căldură. În cazul în care instalați un sistem de încălzire într-o casă nouă, investiția se amortizează chiar mai devreme.

9. Cum să aleg cel mai bun furnizor?

Atunci când faceți această alegere, prețul nu trebuie să fie principalul criteriu. Criteriile principale trebuie să fie calitatea pompei de căldură și sfaturile profesionale privind alegerea pompei de căldură, montarea instalației, reglarea sistemului și execuția instalației.

Cereți oferte gratuite pentru pompă de căldură