Sfaturi
Cadastru, topografie, geodezie
Cum cauți terenul pentru casă și ce trebuie să știi înainte?

Cum cauți terenul pentru casă și ce trebuie să știi înainte?

Înainte de a găsi terenul care să-ți satisfacă cele mai multe dintre dorințe, uite câțiva pași pe care să-i urmezi înainte de a începe negocierile.

1. Alege locul

În afară de Internet (platforme de vânzare, site-ul primăriei), oportunități apar din recomandările apropiaților. Mergi în zonele care-ți plac și întreba câțiva proprietari punctele slabe/tari ale locului. => ai ales zona.

Anunțurile „profită acum”, „ocazie” pot ascunde valori prea mici după cuvinte mari.

Sat cu biserică și pajiști verzi.

2. Caută PUG-ul și vezi zonele stabilite pentru locuințe

Vei afla și dacă-ți poți construi o casă acolo, dar și dacă, peste ani, se pot construi zone industriale lângă tine. => ai validat zona, începi să cauți terenul.

Citește despre PUG: Ce înseamnă plan urbanistic, plan de situație, PUG/PUZ/PUD/PAC?

3. După ce ai găsit terenul, cere sfaturi înainte de achiziție

Sfaturile notarului:

  • Situația juridică a terenului. Vezi cum a devenit vânzătorul proprietar (cumpărare, act de donație, testament, moștenire). Astfel, eviți procesele de judecată.

  • Situația juridică a străzii. Drumul de acces poate fi unul privat. Primăria nu va asfalta un drum privat și vei avea nevoie de semnăturile proprietarilor străzii pentru orice.

  • Solicită cadastrul și un extras de informare pentru a vedea eventualele litigii.

  • Cere oferte pentru cadastru

  • Cere-i sfatul dacă dorești (și ai voie) să construiești la calcan (lipit de casa vecinului). Mai bine să ai acordul notarial al vecinului înainte de a achiziționa.

Sfaturile arhitectului:

  • Solicită un certificat de urbanism de informare. Arhitectul te va ajuta să-l înțelegi.

  • Cere oferte de la arhitecții locali

    Vei afla limitări de construire, CUT (coeficient de utilizare a terenului), POT (procent de ocupare a terenului).
    Citește despre certificatul de urbanism.

  • Solicită o ridicare topografică.

  • Cere oferte de la topografi locali

    În baza sa și a certificatului de urbanism, arhitectul îți va arăta cum poți așeza casa pe teren și poți estima costurile. Vei afla și dacă orientarea și umbrirea vor putea fi efectuate corect.

Sfaturile geotehnistului:

  • Solicită un studiu geotehnic pentru a descoperi, din timp, dacă terenul este unul mlăștinos, dacă este rezultatul unei umpluturi și cât este de sigur.

  • Citește despre studiul geotehnic.

Sfaturile vecinilor:

Aceștia îți pot arăta, cu titlu informativ, studiile lor geotehnice (dacă nu dorești să-l efectuezi înainte de a cumpăra terenul), îți pot oferi informații prețioase despre zonă, zgomote, circulație etc.

Dacă terenul nu este în oraș:

  • te vei bucura de un preț mai mic, de mai multă liniște, de curte mai mare.

  • Dar trebuie să fii atent la utilitățile de care dispune terenul. Interesează-te cât ar costa să aduci utilitățile pe terenul tău. După calcul, prețul terenului ar putea crește cu câțiva euro/mp.

    Nu crede promisiunile despre: ”în viitor se va asfalta strada, se vor băga curent, gaze, canalizare”.Verifică totul din informații certe! Nu vrei să cumperi acum și să beneficiezi de asfalt peste 10 ani.

  • dacă există un singur drum care leagă terenul de oraș poți verifica distanțele și timpul de parcurgere pe GPS la ore diferite, mai ales orele de vârf.

  • verifică, vizual, distanța minimă până la stația unui mijloc de transport în comun, până la un magazin general și alte beneficii pe care ți le poate oferi zona (grădiniță, școală, sală de fitness).

Un teren și o casă sunt alegeri unice în viață. Rezervă-ți timp, ai răbdare și cere sfaturile specialiștilor pentru a evita orice disconfort!

Cereți oferte gratuite de la arhitecți