Sfaturi
Renovare apartament
De ce să alegi un arhitect bun, fără să te gândești la preț?

De ce să alegi un arhitect bun, fără să te gândești la preț?

Mulți consideră că serviciile unui arhitect nu sunt necesare, ci doar semnătura acestuia pe proiectul casei. Nu se gândesc la ce presupune contribuția acestuia în crearea proiectului și câte avantaje poate aduce pe termen lung. Îți voi oferi o serie de motive, care-ți vor arăta de ce, pe lângă semnătură, ai nevoie de sfaturile și implicarea unui arhitect pe toată durata construcției casei tale.

Mai întâi, asigură-te că înțelegi, exact, rolul acestuia. Arhitectul este profesionistul în proiectarea și construirea clădirilor care reușește să pună în echilibru simțul artistic cu domeniile științific și tehnic.

arhitectul care râde

Ai aici 7 avantaje oferite de serviciile unui arhitect, atât în respectarea legii, cât și a necesității și dorințelor tale:

1. Așa cum știi deja, nu poti primi autorizația de contruire fără proiectul tehnic semnat de arhitect.

Iar fără autorizație, nu poți începe un proiect imobiliar. Deci este imposibil să-ți construiești casa fără proiectul semnat al arhitectului.

Hint: Citește Legea 50/1991 privind Autorizarea executării lucrărilor de construcții înainte să începi orice demers, pentru a nu întâmpina piedici pe parcursul primirii autorizației.

2. Salvează timp prețios și energie.

Arhitectul este un „mediator” între dorințele clientului său și interesul public. Acesta va pregăti demersurile și te va reprezenta în fața autorităților locale în obținerea documentației necesară construirii.

Hint: Un arhitect îți poate salva chiar și banii. Deși ai crede că poți economisi mai mult fără a alege un arhitect sau alegându-l pe cel care cere cel mai puțin, adevărata economie o va genera un arhitect ales în funcție de cât este de bun. El te va învăța cum să-ți gestionezi, cât mai optim, bugetul.

Care este diferența dintre un arhitect și un proiectant?

3. Îți va oferi un cămin frumos, respectiv, o stare bună de spirit.

În funcție de dorințele tale, arhitectul îți poate prezenta mai multe schițe, desene, ori machete înainte de a stabili exact proiectul. El poate transforma casa „visurilor tale” în realitate, fără să uite de simțul practic și capacitatea de a fi realist. Ține minte că lumina este un element cheie ale stării de bine!

Hint: Întotdeauna un arhitect îți va proiecta casa luând în calcul punctele cardinale. Spre exemplu, dacă vrei să eviți supraîncălzirea din bucătărie, cauzată de gătit și soare, având în vedere că cel mai mult timp îl petreci acolo după-amiaza, acesta îți va recomanda amplasarea pe Nord-Est.

Cereți oferte gratuite de la arhitecți

4. Îți va asigura o locuință sigură, respectând toate normele legale.

Acesta elaborează proiectul în cele mai mici detalii, din punct de vedere al rezistenţei clădirii, al instalaţiei termice, electrice și sanitare.

5. Îți va face cunoscut bugetul necesar în timp util.

Te va informa cu privire la cantitatea materialelor necesare, costul lor, dar și manopera. Îți va putea estima suma totală a acestora și te va preveni în legatură cu posibila depășire a bugetului.

3 pași pentru a găsi arhitectul perfect

6. Îți poate oferi servicii complete.

Orice arhitect are propriul portofoliu de colaboratori (ingineri de structură, instalații etc) în baza căruia îți va face oferta. Proiectul este elaborat împreună cu aceștia.

Hint: Poți solicita să-i cunoști colaboratorii înainte să semnezi un contract. Astfel, vei putea cere informații direct de la sursă și vei știi că toate lucrările efectuate casei tale sunt sigure și calitative.

7. Vei beneficia de consultanță și expertiză.

Arhitectul are atât dreptul, cât și obligația să urmărească etapa de executare a proiectului său, în scopul finalizării acestuia cu succes. Așa poți preîntâmpina apariția problemelor și a costurilor neprevăzute, provenite din servicii defectuoase.

Hint: Poți propune în negocierea ofertei și asistarea de către acesta pe șantier când consideri că este necesar, la alegerea materialelor, discuțiile cu furnizorii ori alte etape pe care crezi că nu le-ai gestiona potrivit. Deși o cheltuială în plus, va deveni un castig pe termen lung.

În concluzie, serviciile unui arhitect, împreună cu asumarea și dedicarea acestuia, au o importanță majoră în a te face să te simți “acasă” și să simți că aparții, cu adevărat, acelui loc!

Cereți oferte gratuite de la arhitecți