Aveți nevoie de un site nou pentru afacerea dumneavoastra? Dacă încă nu aveți unul, răspunsul este cu siguranță da. Cum să abordați realizarea unui site web, însă, este o decizie mult mai dificilă.
Crearea unui site web implică planificarea, proiectarea și dezvoltarea unei pagini care să îndeplinească nevoile și obiectivele utilizatorului. Acest proces poate include aspecte precum designul grafic, interfața de utilizator (UI), navigarea, structura, optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și aspectele tehnice, precum codul și securitatea.
Aveți la dispoziție două căi. Puteți alege să utilizați un template web sau să optați pentru dezvoltarea unui site unic. Care este diferența dintre ele?
Site rapid și ieftin cu ajutorul unui template
Șabloanele web, numite și template, oferite de diferiți furnizori online, cum ar fi Wordpress, Joomla, Magento, Shopify, Wix sau Squarespace, sunt modele predefinite care vă permit să distribuiți rapid conținutul pe site și să creați o pagină web bine concepută.
Șabloanele web sunt modele predefinite care vă permit să distribuiți rapid conținutul pe site.
Elemente precum blocuri de text, galerii foto, logo-uri și altele pot fi trase și plasate în șablon.
Avantajul variantelor de template este că sunt mai rapid de implementat, dar și că nu necesită cunoştinţe de design, UI sau UX (acest aspect fiind gestionat de tema aleasă), în multe cazuri nici măcar cunoştinţe de programare (având o gamă largă de funcţii predefinite).
Avantajele template-urilor web
- Accesibilitatea: Template-urile web sunt de obicei mai accesibile decât designul personalizat, ceea ce le face o opțiune atractivă pentru persoanele cu bugete limitate.
- Ușurința configurării: Template-urile web pot fi implementate rapid și ușor, fără a necesita cunoștințe tehnice avansate.
Dezavantajele template-urilor web
- Lipsa unicității: Deoarece template-urile web sunt folosite de mai multe site-uri, designul dvs. poate să nu fie unic și să semene cu alte site-uri.
- Originalitatea designului: Template-urile web pot limita posibilitățile de design și pot să nu permită adaptarea completă la cerințele dvs. specifice.
- Costuri ascunse: Unele template-uri web pot implica costuri suplimentare pentru caracteristici sau funcționalități avansate.
„Sunt două situaţii în care recomandăm variante template," spune expertul în dezvoltare web Alexandra Ațintișan-Șerbulescu de la firma Dums Design Solutions din București. "Pentru bloguri şi pentru magazine online cu puţine produse şi buget restrâns de promovare ulterior lansării."
"În toate celelalte situaţii recomandăm variante custom care ne permit să prezentăm povestea companiei într-o manieră unică şi adecvată, şi în multe situaţii, să integrăm funcţionalităţi care să diferenţieze compania de concurenţă sau să eficientizeze operaţiunile," adaugă Ațintișan-Șerbulescu.
Ieșiți în evidență cu un site web personalizat
Designul personalizat presupune crearea unui site web unic și personalizat, adaptat specific nevoilor și obiectivelor dvs. Acesta implică colaborarea cu un designer sau o echipă de dezvoltare pentru a construi site-ul de la zero.
Designul custom presupune crearea unui site web unic și personalizat.
Varianta custom oferă control complet asupra arhitecturii paginii, ceea ce se traduce în următoarele avantaje.
Avantajele designului personalizat
- Design unic: Designul personalizat vă permite să creați un site web care să se diferențieze de concurență și să reflecte identitatea brandului dvs.
- Flexibilitate: Designul personalizat oferă posibilitatea de a integra funcționalități și elemente de design specifice, adaptându-se perfect nevoilor și obiectivelor afacerii dvs.
- Stabilitate: Deoarece fiecare dintre funcţii este dezvoltată ca parte a întregului, nu există conflicte între părţile componente.
- Transferabilitate: Echipa care a creat codul poate oferi documentaţie tehnică completă pentru echipa următoare.
Dezavantajele designului personalizat
- Cost: Designul personalizat poate fi mai costisitor decât utilizarea unui template web, deoarece implică colaborarea cu experți în design și dezvoltare.
- Timp: Crearea unui site web personalizat poate dura mai mult timp, deoarece fiecare element de design și funcționalitate trebuie creat și implementat manual.
„Deşi percepţia generală este că o versiune custom este mai scumpă decât una template, în ultimii ani au apărut destule companii cu procese eficientizate, care pot livra o soluţie custom în termen scurt şi cu costuri comparabile cu o variantă template," susține Ațintișan-Șerbulescu.
În ultimii ani, companiile a ajuns să poată livra o soluție custom cu costuri comparabile cu o variantă template.
De exemplu, am dezvoltat aplicaţii complexe care îşi menţin viteza de încărcare de sub 3 secunde chiar si pe un cont de găzduire shared cu pachetul minim."
"În cazul proiectelor în care aplicaţia web conţine o mare parte din logica de business (ca de exemplu, magazinele online), de cele mai multe ori costul dezvoltării custom este mai redus decât cele al unei opţiuni template," conchide Ațintișan-Șerbulescu.
În orice caz, cel mai bine este să obțineți mai multe oferte pentru realizarea site-ului web și să le comparați între ele. Verificați și referințele furnizorilor și evaluările clienților anteriori și alegeți varianta pe cel care vă convine cel mai mult.
La ce trebuie să fiți atenți atunci când vă decideți asupra realizării unui site web?
- Buget: Luați în considerare cât sunteți dispus să investiți în site-ul web și evaluați dacă un template web sau un design personalizat este mai potrivit pentru nevoile dumneavoastră.
- Timp: Estimați cât timp aveți la dispoziție pentru a pune în funcțiune site-ul și alegeți opțiunea care se potrivește acestui interval de timp.
- Nevoi de design: Identificați elementele esențiale de design și funcționalitate ale site-ului dvs. web și evaluați dacă acestea pot fi realizate cu un template web sau dacă este nevoie de un design personalizat.
Exemple de utilizare a template-urilor web
- Întreprinderi mici sau start-up-uri cu bugete limitate și nevoi de design mai simple.
- Proiecte personale sau bloguri care nu necesită un design complex sau funcționalități avansate.
- Evenimente sau campanii temporare care necesită un site web rapid și eficient, fără investiții majore în design.
Exemple de cazuri în care se poate utiliza designul personalizat
- Întreprinderile cu bugete mai mari care doresc să se diferențieze de concurență cu un design personalizat și funcționalități unice.
- Organizații care au nevoie de un site web care să reflecte clar identitatea și valorile brandului lor.
- Site-uri web complexe cu caracteristici specifice, cum ar fi magazinele online, site-urile pentru membri sau platformele de conținut multimedia.
Cât de mult veți plăti pentru un site web o magazin online?
Costurile unei variante template se împart în:
- Costul creării website-ului, sau a magazinului online
- Costul temei (dacă se alege o temă premium)
- Costul plugin-urlor
- Costuri de găzduire (unde este important să precizăm că pentru o obţine o viteză decentă de încărcare se recomanđă găzduire VPS – care este mai scumpă decât varianta shared)
- Costuri de mentenanţă (serviciu care are rolul de a asigura securitatea si stabilitatea website-ului, prin gestionarea conflictelor apărute între setările folosite)
Costurile unei variante personalizate se împart în:
- Costul creării website-ului sau magazinului online
- Costul anual de găzduire
Realizarea unui site web costă în medie 1.800 lei, iar prețurile minime încep de la 1.200 lei. Pentru realizarea unui magazin online, veți plăti de la 2.300 lei în sus, prețul mediu fiind de 5.000 lei/pachet "la cheie".
Obțineți acum cele mai bune oferte pentru site-ul dvs. web. Vă vom ajuta să găsiți cea mai bună soluție pentru afacerea dvs.,oferindu-vă acces rapid și ușor la multiple oferte și propuneri de la furnizori de servicii web de top.